wtorek, 4 grudnia 2012

Jarosław Dumanowski - Kuchnia doskonała. Polish historical cooking.

Ten post w całości poświęcam kucharzeniu ale na modłę historyczną. W Warszawie brałam udział w promocji książki - kolejnego tomu, trzeciego, z serii  Monumenta  Poloniae Culinaria Kucharz Doskonały, autorstwa W. Wielądki, "chudego literata" - jak określił autor całej serii i pomysłodawca prof. dr. Jarosław Dumanowski. Promocja była doskonała okazją do poznania także smaków dawnej kuchni, które mi bardzo przypadły do gustu, zwłaszcza, że jestem pasjonatką dużej ilości imbiru. Każde spotkanie z profesorem jest zawsze ciekawe i intrygujące, sposób przekazywania wiedzy bardzo bliski i integrujący chociaż sam temat kuchni staropolskiej już integruje słuchaczy. 

autorzy: Jarosław Dumanowski & Aleksandra Kleśta - Nawrocka

Trzeci tom poświęcony kuchni mieszczańskiej, bazującej na nowej jak na tamte czasy kuchni francuskiej, która zasadniczo zmienia podejście do produktów jak i do samego żywienia. Na nowo pojawiają się warzywa znane w epoce a dziś kompletnie zapomniane jak topinambur (pyszna zupa!) i pasternak. Wydaje się, że lata 80 te XVIII wieku to początek nie tylko zmian politycznych ale też w życiu codziennym co obrazuje nowe oblicze kuchni. Kilka słów o degustacji potraw, na pierwszy kęs poszła gęś a dokładniej tatar z gęsiny na razowym chlebie podany: 

tatar z gęsiny

Następnie zaserwowano zupę z topinambura z imbirem na ostro z dodatkiem gotowanego jajka, smak ostro - słodkawy, trochę przypominała dobry żurek:


zupa - krem z topinambura z imbirem i gotowanym jajkiem

Trzecim daniem była ryba (dorsz?) na puree z pasternaku z dodatkiem sosu z małymi kostkami z ogórka. Mnie najbardziej zasmakował pasternak i sam sos:

Ryba na puree z pasternaku  i z sosem z ogórkami



Na koniec podano deser czyli Zefir jabłeczny ze śmietanką z toruńskiej książki kulinarnej z 1885 roku. Na zakończenie pojawił się sam doskonały kucharz, ale niestety nazwiska nie zapamiętałam, tak mi ten deser zawrócił w głowie: 

Zefir jabłeczny ze śmietanką
Deser to po prostu mus jabłkowy ze śmietanką z dodatkiem cynamonu i imbiru.



This post will be about cooking. I'm always interested in the history of cooking, especially in old Danzig and Poland.  After my long absence from the blog i was in Warsaw and taking part in the fair of historical books.  I  participated in the promotion of the third volume of Monumenta  Poloniae Culinaria edited by The Wilanów Palace Museum . The third volume in this series concentrated about history cooking from 18th century (1783) in Poland. During meeting with autors of the book I can to try some exellent disches (see photos) from these book.

Brak komentarzy:

COPYRIGHT

Copyright on all of the texts and photographs on this web site is owend by the author. You are not allow to use this web site for advertising, brochures, editorial publications, public multimedia presentations or any other users. You may not sell, publish, license or distribute any of the photographs without a LICENSE TO USE.

PRAWA AUTORSKIE:

Wszelkie prawa do materiałów zawartych na tym blogu należą do autora bloga. Zabrania się powielania, sprzedaży i wykorzystywania tekstów oraz fotografii w formie drukowanej jak i cyfrowej bez uzyskania zgody właścicielki na ich wykorzystanie.