Jarosław Dumanowski - Kuchnia doskonała. Polish historical cooking.

Ten post w całości poświęcam kucharzeniu ale na modłę historyczną. W Warszawie brałam udział w promocji książki - kolejnego tomu, trzeciego, z serii  Monumenta  Poloniae Culinaria Kucharz Doskonały, autorstwa W. Wielądki, "chudego literata" - jak określił autor całej serii i pomysłodawca prof. dr. Jarosław Dumanowski. Promocja była doskonała okazją do poznania także smaków dawnej kuchni, które mi bardzo przypadły do gustu, zwłaszcza, że jestem pasjonatką dużej ilości imbiru. Każde spotkanie z profesorem jest zawsze ciekawe i intrygujące, sposób przekazywania wiedzy bardzo bliski i integrujący chociaż sam temat kuchni staropolskiej już integruje słuchaczy. 

autorzy: Jarosław Dumanowski & Aleksandra Kleśta - Nawrocka

Trzeci tom poświęcony kuchni mieszczańskiej, bazującej na nowej jak na tamte czasy kuchni francuskiej, która zasadniczo zmienia podejście do produktów jak i do samego żywienia. Na nowo pojawiają się warzywa znane w epoce a dziś kompletnie zapomniane jak topinambur (pyszna zupa!) i pasternak. Wydaje się, że lata 80 te XVIII wieku to początek nie tylko zmian politycznych ale też w życiu codziennym co obrazuje nowe oblicze kuchni. Kilka słów o degustacji potraw, na pierwszy kęs poszła gęś a dokładniej tatar z gęsiny na razowym chlebie podany: 

tatar z gęsiny

Następnie zaserwowano zupę z topinambura z imbirem na ostro z dodatkiem gotowanego jajka, smak ostro - słodkawy, trochę przypominała dobry żurek:


zupa - krem z topinambura z imbirem i gotowanym jajkiem

Trzecim daniem była ryba (dorsz?) na puree z pasternaku z dodatkiem sosu z małymi kostkami z ogórka. Mnie najbardziej zasmakował pasternak i sam sos:

Ryba na puree z pasternaku  i z sosem z ogórkami



Na koniec podano deser czyli Zefir jabłeczny ze śmietanką z toruńskiej książki kulinarnej z 1885 roku. Na zakończenie pojawił się sam doskonały kucharz, ale niestety nazwiska nie zapamiętałam, tak mi ten deser zawrócił w głowie: 

Zefir jabłeczny ze śmietanką
Deser to po prostu mus jabłkowy ze śmietanką z dodatkiem cynamonu i imbiru.



This post will be about cooking. I'm always interested in the history of cooking, especially in old Danzig and Poland.  After my long absence from the blog i was in Warsaw and taking part in the fair of historical books.  I  participated in the promotion of the third volume of Monumenta  Poloniae Culinaria edited by The Wilanów Palace Museum . The third volume in this series concentrated about history cooking from 18th century (1783) in Poland. During meeting with autors of the book I can to try some exellent disches (see photos) from these book.

Brak komentarzy: